FAQ

Ontdek het antwoord op veelgestelde vragen.

Worden er warme maaltijden aangeboden op school?

Ja. De leerlingen eten samen met de andere leerlingen in het schoolrestaurant. We voorzien ook de mogelijkheid om boterhammen te eten of een meegebrachte maaltijd op te warmen.

Waar is de school?

Je vindt ons in de sint-denijsestraat 36 te Kortrijk. Je komt altijd binnen langs de poort. Het onthaal vind je door de pijlen te volgen.

Moet ik met de fiets naar school komen?

We houden van sportieve en gezonde tieners. Met de fiets naar school komen vinden wij top. Kan het niet, dan is dat geen probleem. We verwachten wel dat iedereen een fiets beschikbaar heeft op school.
Ook met de bus en de trein zijn we vlot bereikbaar. 

Welke studierichtingen biedt tvier? Kan ik Latijn volgen?

Een overzicht van ons studieaanbod vind je hier. Als extra optie kan je in 1A ook de cursus Latijn volgen. Daarvoor krijg je tijdens de instructie/​SWT instructielessen Latijn met de bijhorende opdrachten. Op het einde van de eerste graad kan je een attest behalen van het leerplan Latijn waarmee je in de tweede graad een studierichting Latijn kan kiezen.

Hoeveel kost een schooljaar bij jullie?

Wij leggen dit uit op onze pagina over schoolkosten.

Kan mijn kind naar gelijk welke richting in het 3e jaar?

Op het einde van het tweede jaar hebben onze leerlingen een goed zicht op hun talenten, mogelijkheden en valkuilen.
Vanuit deze feedback kiest de leerling een richting uit het 3e jaar die bij hem/​haar past. Voor leerlingen van 2A is dat meestal in het ASO, TSO of KSO (doorstroom of dubbele finaliteit). Voor de leerlingen van 2B is dat in het BSO (arbeidsmarkt finaliteit).

Hoe kan ik mijn kind inschrijven?

Zie de pagina inschrijven.

Hebben jullie een wachtlijst?

Wij hebben een aanmeldingsprocedure voor het eerste leerjaar 1A en 1B. Meer info op onze inschrijfpagina en https://www.naareensecundaires…

Vanaf het tweede jaar kan je de eerste schooldag na de Paasvakantie komen inschrijven.

Hoe ziet het lesrooster eruit?

Kijk hiervoor op deze pagina.

Wat doen jullie rond gezonde voeding? Welk beleid voeren jullie hier rond?

Wij vinden gezonde voeding en een gezonde levensstijl enorm belangrijk. We hebben hier aandacht voor in onze projecten en ateliers. Daarnaast koken we op kamp en in ateliers samen met de leerlingen.

Gaan jullie extra beweging voorzien voor de jongeren?

Ja! Sommige rondes zijn actieve rondes. Ook bij uitstappen gaan we te voet of met de fiets.

Zal er huiswerk zijn?

Ja. Onze leerlingen hebben op school tijdens het zelfstandig werken tijd om aan hun taken en toetsen te werken. Daarnaast is het nodig om regelmatig thuis verder te werken.

Zijn er examens? Moeten er grote pakken leerstoffen worden verwerkt?

Wij evalueren op verschillende manieren. We geven onze leerlingen constant feedback tijdens het leerproces. We testen regelmatig zodat zowel begeleiders als leerlingen weten of de jongeren de leerstof onder de knie krijgen. Tenslotte krijgen leerlingen een grotere test op het einde van een module. Op die manier leren ze grotere pakken leerstof verwerken en examens afleggen.

Twee maal per jaar organiseren we een examenperiode: in december en in juni.

Hebben jullie aandacht voor kunst en voor volledige persoonlijkheidsontwikkeling?

Zeker! We vinden een brede persoonlijkheidsvorming erg belangrijk. We bieden een grondige basiskennis en daarnaast werken we aan de identiteitsvorming van onze jongeren. Tijdens de projectvakken (in het vak Artistieke vorming) en het atelier willen we proeven van muziek, expressie en creatieve vaardigheden. Ook praktische burgerschapsvorming staat op het menu.

Hoe gaan jullie communiceren met de ouders? Hoe kunnen wij in contact komen met de begeleiders?

Je hoeft niet te wachten op een oudercontact om ons te spreken. Ouders zijn welkom op school! Er staat altijd een kopje koffie, thee of een glaasje water klaar. Daarnaast kan je iedereen van het team mailen of bellen. Je krijgt ook elke week een weekbericht in jouw e-mail met alle info van de school voor de komende week.

Welke rol kan ik spelen als ouder op de school? Hoe ziet ouderparticipatie er concreet uit? Zijn er contactmomenten? Is er een ouderlokaal?

Er is een ouderlokaal op school (de Vlamme) waar ouders welkom zijn. Er zijn ook individuele gesprekken tussen de trajectbegeleider en ouders.
De ouderparticipatie bestaat verder uit participatie aan ons bestuur, aan de ateliers en aan diverse werkgroepen op school. We maken samen onze school!

Wat doe ik als mijn zoon/​dochter een zorgvraag heeft? Is er mogelijkheid op een begeleidingsplan met een intake?

Iedere jongere is anders. Bijgevolg gaan wij zo met elkaar om dat iedereen kan leren, ongeacht capaciteiten of beperkingen.
Als je zoon of dochter bij ons ingeschreven is, nemen wij contact op om kennis te maken. Daarna kijken we wat het beste traject voor je zoon/​dochter is en welke aanpassingen eventueel nodig zijn. Wij werken samen met het ondersteuningsnetwerk en het CLB.

Wat gaan jullie doen om de overgang van het zesde leerjaar naar het eerste jaar secundair onderwijs vlot te laten verlopen?

Bij elke inschrijving hoort een persoonlijk intakegesprek. Zo leren we de ouders en de jongere beter kennen. In dat gesprek gaan we ook in op het verloop van de studies in het lager onderwijs. Daarnaast werken we zo veel mogelijk met de BASO-fiche, waar relevante gegeven vanuit het lager onderwijs met ons gedeeld worden.

Omdat wij werken met minder begeleiders dan een traditionele school is de overgang voor jongeren makkelijker. In de eerste module van het schooljaar organiseren we een introductiekamp met al onze nieuwe leerlingen om grondig kennis te maken met elkaar, het team van begeleiders en de schoolwerking. In het begin van het schooljaar nemen we genoeg tijd om vertrouwd te raken met de nieuwe school. 

Wanneer zijn de schooluren?

De school is toegankelijk vanaf 8.00 uur. De bel gaat om 8.25 uur, de rondes starten om 8.30 uur. Er is middagpauze van 12.20 tot 13.15 uur. De school eindigt om 16.05 uur. Daarna is de school nog open tot 17.00 uur. Er is op maandag, dinsdag en donderdag avondbegeleiding tot 17.00u

Ik wil meer weten!

Is 'tvier helemaal jouw ding? Heb je nog vragen? Neem dan contact op en krijg snel antwoord.

Ik wil 'tvier contacteren

Dit interesseert je misschien ook?